pátek 21. února 2014

Karamelová poleva

Možná jste již četli příběh o tom, jak jsem se s tímto karamelem poprvé seznámila. Nyní přidávám slíbený recept. Použijete-li slané máslo výsledná poleva získá velice zajímavý další rozměr. Samozřejmě výsledek bude dobrý i s klasickým máslem :).





200g cukru
60ml vody
110g slaného másla (nebo normálního másla se špetkou soli)
100ml smetany
1 lžička vanilky
1/2 čajové lžičky soli

1. Do hrnce přidejte cukr a vodu a zahřívejte na mírném plameni (nemíchejte jen sledujte).
2. V momentě, kdy se cukr rozpustí a vznikne čirá tekutina přidejte teplotu a nespouštějte hrnec z očí. (Stále nemíchat jen sledovat!)
3. Po chvilce se karamel začne zbarvovat do typické hnědé barvy. Jakmile této barvy dosáhne přidejte máslo (pozor začne to prskat a pěnit) a vmíchejte ho do karamelu.
4. Když se máslo rozpustí odstavte hrnec z plotny a přidejte smetanu (znovu dojde lehce ke zpěnění), vanilku a sůl a důkladně promíchejte.
5. Vzniklý krém nechte v hrnci vychladnou a pak přelijte do skleněné nádoby a uchovávejte v lednici.


Žádné komentáře:

Okomentovat